Dalam family aku semua suka makan kambing. Kalau tak buat sendiri mesti suka makan lamb chop kat luar. Lepas kawan dengan Sham ni aku memang jadi penggemar lamb chop. Dulu tak suka. Nak2 kambing bakar berkari yang laki aku buat. haha.. Sini aku nak share resepi kambing bakar berkari yang selalu sham buat tu. Sedap sangat ok.
Bahan
1. Daging kambing frozen (yang slice selalu jual kat supermarket)
2. Halia
3. 2 ulas bawang putih 2
3. 1 ulas bawang besar
4. Sedikit Kicap manis ABC
5. Sedikit Sos Cili
6. Serbuk Kari Daging Babas (pek besar) - ikut citarasa nak letak banyak ke sikit. Aku suka banyak.
7. Garam
8. Planta
Cara:
1. Tumbuk bawang putih, bawang besar dan halia
2. Gaul bahan ditubuk tadi dengan serbuk kari daging babas, sos cili dan kicap manis.
3. Masukkan sedikit garam dan air. Gaul biar agak likat
4. Gaul bahan tadi dengan daging kambing sekeping-sekeping.
5. Setiap keping daging kambing tu sapukan planta.
6. Perap sekejap then boleh bakar.
Senang kan.. Anggaran bahan tu ikut banyak mana kambing yang nak buat. Selalu aku tengok Sham main bubuh je bahan-bahan tu.
Haa..tudia dok pulun salut daging kambing dengan rempah. Ni gambar masa buat makan-makan kat rumah mak metua aku ari tu. Dah siap marinate boleh bakor. Nak bakar pakai oven ka, arang ka, dapur gas ka mana-mana pun boleh. Kalau pakai arang best sikir baunya..
![]() |
Dah sedia nak dibakar |
Lagi banyak rempah bersalut lagi best..So yang lebih-lebih tu salut lagi atas daging tu.
Ni dah nak masak. Bau pun dah rasa lapar. Ermmmm..Terus lapaq posa-posa nih!
Dah siap boleh hidang dengan nasi atau dimakan begitu sahaja dengan cili sos :)
No comments:
Post a Comment